Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Περί κουμπαράδων...συνέχεια!





Ιράκ. "Κουμπαράς, Κεραμική  του τροχού", Τέλος 4ου, αρχή 3ου Αιώνα π.Χ.
Βρέθηκε στη Βαβυλώνα. Το 2003 στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ, Βαγδάτη

(άγνωστο που βρίσκεται τώρα).

Ο  παλαιότερος Κουμπαράκος

Σε μία από τις πολλές προθήκες στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη ήταν ένας απλός, χωμάτινος, κιτρινωπού χρώματος κουμπαράς, το καλοκαίρι του 1990.  Ήταν φτιαγμένος με την χρήση περιστρεφόμενου τροχού, δηλαδή, επρόκειτο για "κεραμική του τροχού", όπως λέμε.  Ήταν περίπου 17 cm και θύμιζε αρχαίο ελληνικό αμφορέα για κρασί, με το στόμιο γυρισμένο προς τα κάτω.

Ροδίτικοι αμφορείς 3ος αιώνας Π.Χ.
Αρχαίο κελάρι στην Ρόδο(3ος αι. Π.Χ.)
Αμφορείς σε σειρές με το στόμιό τους γυρισμένο προς τα κάτω.
Μια μικρή "μπάλα" ήταν η κορυφή  του κουμπαρά, που μοιάζει με τη μυτερή βάση  των αμφορέων που χρησιμοποιείτο σαν μία επιπλέον λαβή στο  άδειασμα τού κρασιού.  Το άνοιγμα για την ρίψη των χρημάτων ήταν ελαφρώς πελεκημένο, κατά την κατακόρυφη διεύθυνση, κοντά στην κορυφή.
Ο κουμπαράς βρέθηκε κατά την ανασκαφή μιας ιδιωτικής κατοικίας στη Βαβυλώνα, και μπορεί να καταταχθεί στην Ελληνιστική περίοδο, και με μεγαλύτερη ακρίβεια στο τέλος του 4ου αρχές 3ου αιώνα π.Χ. Είναι, επομένως, ο παλαιότερος γνωστός Κουμπαράς, τουλάχιστον μέχρι τώρα!
Αυτό το εξαιρετικά σημαντικό αντικείμενο είναι άγνωστο αν επέζησε από την λεηλασία του 2003.
 

Ο Θησαυρός 

Πριν από την ανακοίνωση της ύπαρξης του  ιρακινού  κουμπαρά, και για πολύ καιρό, ένας μικρός κουμπαράς  με τη μορφή μικρού ελληνικού ναού, θεωρείτο ως το παλαιότερο δοχείο για την αποθήκευση των κερμάτων. Έχει τρίβαθμη κρηπίδα(βάση), το θύρωμα δορυφορείται από δύο κίονες με βάση(πιθανότατα κορινθιακοί κίονες), ενώ στο αέτωμα έχουμε το στενό άνοιγμα για τη ρίψη των χρημάτων. 
Εδώ, θεωρείται ότι έχουμε έναν κουμπαρά που μιμείται την πρόσοψη ενός Θησαυρού. Θησαυρός στην αρχαιότητα ονομάζονταν, εκτός άλλων, και μικρό σχετικά οικοδόμημα σε σχήμα μικρού κομψού ναού. Τέτοια οικοδομήματα ανήγειραν οι αρχαίοι σε μεγάλα κέντρα λατρείας ή σε τόπους που τελούνταν πανελλήνιες εορτές, όπου και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη πολύτιμων αφιερωμάτων καθώς και άλλων τιμαλφών. Γνωστός ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς.


 Κουμπαράς, με τη μορφή ησαυρού" ή "ναΐσκου", από την Πριήνη, 2ο π.Χ. αιώνα
(αντίγραφο, αυθεντικό  εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου).


Άποψη της πρόσοψης του δελφικού Θησαυρού των Αθηναίων.

Ο  κουμπαράς προέρχεται από την ανασκαφή ενός κτιρίου κατοικιών στην αρχαία ελληνική αποικία της Πριήνης, στη δυτική ακτή της Τουρκίας(παράλια Μικρασίας), και βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Βερολίνο. Θεωρείται του δεύτερου αιώνα π.Χ. 


(συνεχίζεται...)


 *************************



Όμως αγαπητές και αγαπητοί, τελείωσα και τη γάτα μου, που σας έδειξα στην προ-προηγούμενη ανάρτησή μου. Τώρα, τι σχέση έχει η γάτα με αποταμίευση, συσσώρευση και  προστασία αγαθών δεν ξέρω ... Σίγουρα στους πιο πάνω κουμπαράδες, από τη Βαβυλώνα και την Πριήνη, υπήρχε μία συνέπεια ανάμεσα στη μορφή  και τη χρήση. Εδώ... είναι καθαρά "καλλιτεχνικό" το θέμα... 

Και αφού στοκάρησα τον κουμπαρά μου, τον γυαλοχαρτάρησα ξανά και ξανά, τον έβαψα δυο-τρία χέρια λαδομπογιά, ντεκουπάρησα και ένα φιόγκο και ... έτοιμος για τις Ελληνίδες Bloggers  και το Bazaar της Πάτρας! 







Καλό σας απόγευμα!





.....................................................................
Πηγές:
http://www.emery.gr/gr/history.htm
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Treasury_of_the_Athenians.aspx
(Επίσκεψη 22/4/2013)

6 σχόλια:

  1. Τι όμορφη που έγινε η γατούλα! Μ' αρέσει η ουρίτσα της και το φιογκάκι! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η γατούλα μου! Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχος κουμπαράς!!!!!!! Σου βγάζω το καπέλλο, Δεσποινάκι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έγινε πολύ όμορφη τελικά η γατούλα...!!μπορεί να μην γεμίσει με χρήματα αλλά να φέρει χαρά υγεία και ευτυχία στην οικογένεια!! ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι τυχερή που είμαι...... αυτός ο κουμπαράς είναι δικός μου!!!! Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...